Vastauksia lakiin liittyviin kysymyksiin.

Usein kysytyt kysymykset

UKK: Testamentin teko käytännössä? Mikä on myyjän vastuu asuntokaupassa?

Alla voit tutustua muutamiin useita ihmisiä askarruttaneisiin kysymyksiin, kuten milloin testamentin teko on järkevää, mikä on myyjän vastuu asuntokaupassa ja mitä oikeusturvavakuutus korvaa.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota toki meihin yhteyttä: katsotaan, miten voimme parhaiten auttaa sinua.

Kysy lisää ›

Mitä tehdä, kun on joutunut rikoksen uhriksi?

Rikosprosessin selvittäminen käynnistyy rikosilmoituksen tekemisellä poliisille.

Kun on joutunut rikoksen uhriksi, voimavarat eivät välttämättä riitä asioiden selvittelyyn. Tärkeintä on, ettet jää yksin. Voit kääntyä meidän puoleemme heti rikoksen tapahduttua: olemme apunasi ja tukenasi koko prosessin ajan. 

Miten rikosilmoitus tehdään?

Miten rikosilmoitus tehdään?

Rikosilmoitus tehdään käymällä poliisilaitoksella tai (erityisesti ns. kiireettömissä tapauksissa) poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Puhelimitse poliisi ottaa nykyään ilmoituksia vastaan henkilöllisyyden varmentamiseen liittyvistä syistä yleensä vain silloin, kun ilmoittajalla ei ole muuta keinoa käytettävissään.

Testamentin teko – miksi ja milloin?

Testamentissa perittävä ilmaisee tahtonsa omaisuutensa jakamisesta kuolemansa jälkeen. Sen voi tehdä täytettyään 18 vuotta, ja asianmukaisesti laadittua testamenttia on helppo pitää ajan tasalla. 

Jokaisen, jolle varallisuutta on kertynyt, kannattaa harkita testamentin tekemistä. Perintöoikeudelliset säädökset on kuitenkin laadittu, kun ns. ydinperhemalli oli vallitseva käytäntö. Testamentin teko on siitä syystä eritysen kannattavaa 

  • avoliitossa asuville
  • uusperheille
  • lapsettomille ihmisille. 

Testamentti kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa, jotta vältytään virheiltä: väärin laaditusta testamentista voi koitua esimerkiksi tulkintariitoja, ja se voidaan jopa kumota myöhemmin. Avustamme sinua testamentin ja muiden asiakirjojen laadinnassa. 

Milloin edunvalvonta­valtuutus kannattaa tehdä?

Edunvalvontavaltuutus on määrämuotoinen asiakirja, jolla voi valtuuttaa valitsemansa henkilön hoitamaan asioitasi tilanteessa, jossa oma toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden vuoksi. Se astuu voimaan vain tarvittaessa. 

Käytännössä jokaisen yli 18 vuotta täyttäneen kannattaisi tehdä edunvalvontavaltuutus. Jos jotakin sattuu eikä valtuutusta ole, esimerkiksi puoliso ei automaattisesti voi tehdä päätöksiä puolestasi. Tällöin viranomainen määrää, kuka asioitasi tulee hoitamaan. Päätösprosessi on hidas ja sen kautta valittu henkilö joutuu viranomaisen valvonnan alaiseksi. Lisäksi tiettyihin päätöksiin on anottava Digi- ja väestötietoviraston maksullinen lupa. 

Jotta edunvalvontavaltuutus olisi juridisesti pätevä, on sen laatimiseen syytä käyttää asiantuntijaa. Me laadimme asianmukaisen edunvalvontavaltuutuksen puolestasi. 

Mitä oikeusturva­vakuutus korvaa?

Oikeusturvavakuutuksissa on yhtiökohtaisia eroja, mutta se korvaa vakuutuksentarjoajasta riippumatta useimmiten riita-asioihin liittyviä tai rikosasioissa uhrin oikeudenkäyntikuluja: 

  • asianajajan (kohtuullisen) palkkion ja kulut
  • oikeudenkäyntimaksut

Oikeusturvavakuutus sisältyy yleensä kotivakuutukseen. Se voidaan sisällyttää myös esimerkiksi kasko-, matkustaja- tai yrityksen vakuutuksiin.

Mikä on myyjän vastuu asuntokaupassa?

Myyjän vastuu koskee asunnossa havaittuja virheitä kahden vuoden ajan kaupanteosta. Kiinteistössä vastuuaika on viisi vuotta.

Kun asunnosta löytyy jokin ongelma, selvitetään muun muassa seuraavat asiat:

  • millaiset tiedot myyjä on antanut ostajalle
  • onko myyjä tiennyt virheestä
  • olisiko ostajan pitänyt huomata virhe rakennuksen tarkastuksen yhteydessä ennen kaupan viimeistelyä

Kiinteistön kaupassa erityisen merkityksen saa rakennuksen ikä. Tällöin arvioidaan muun muassa sitä, onko virhe seurausta normaalista ikääntymisestä.

Käänny puoleemme kaikissa kiinteistöriidoissa.

Miten toimia, kun asuntokaupasta havaitaan virhe?

Virhe asunto-osakkeen kaupassa

Useimmissa asunto-osakeyhtiössä otetaan yhteyttä ensin taloyhtiön edustajaan, jos havaittu virhe on rakenteissa. (Jos taloyhtiössänne korjaus- ja kunnossapitovastuu on siirretty osakkaille, ks. seuraava kohta.)

Virhe kiinteistön kaupassa

Ostajalla on virheen vuoksi oikeus vaatia hinnanalennusta myyjältä. Kaupanpurku voi tulla kyseeseen, jos virhe on olennainen. Lisäksi ostajalla saattaa olla oikeus vahingonkorvaukseen.

Ota seuraavaksi yhteyttä asiantuntijaan, joka kartoittaa vaurion, laatii siitä lausunnon ja arvion korjauskustannuksista.

Ilmoita asunnon myyjälle kohtuullisessa ajassa, eli korkeintaan muutaman kuukauden kuluessa siitä, kun olet havainnut virheen. 

Jos myyjä kiistää vastuunsa, käänny meidän puoleemme. 

Kysy lisää Sijaintimme